Caravana SALVITAL și telemedicina la Hunedoara

Într-un efort dedicat îmbunătățirii sănătății comunității, Caravana SALVITAL a desfășurat o importantă acțiune în municipiul Hunedoara, în zilele de 25 și 26 ianuarie 2024, având ca locație Biserica Penticostală Golgota. Această inițiativă a fost posibilă datorită sprijinului generos oferit de Consiliul Județean Hunedoara și s-a concentrat pe evaluarea stării de sănătate a populației prin intermediul telemedicinii și teleconsultațiilor.

Locuitorilor din municipiul Hunedoara li s-au oferit gratuit o serie de consultații medicale vitale, prin intermediul caravanei de evaluare a stării de sănătate. Măsurarea glicemiei, a temperaturii corporale și a tensiunii arteriale au constituit primii pași în evaluarea sănătății generale a participanților. Aceste măsurători esențiale sunt cruciale pentru depistarea precoce a unor afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială.

Echipa medicală a fost echipată pentru a oferi și consultații specializate, inclusiv spirometrie pentru depistarea problemelor pulmonare și electrocardiogramă (EKG) pentru identificarea afecțiunilor cardiovasculare. Pentru persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante, s-a oferit efectuarea testului INR, un pas esențial în monitorizarea coagulării sângelui și asigurarea eficacității tratamentului.

În plus, s-a acordat o atenție deosebită prevenției bolilor arteriale periferice, prin determinarea indicele braț-gleznă, și controlului glicemic, prin evaluarea și monitorizarea hemoglobinei glicozilate pentru persoanele cu diabet.

Caravana SALVITAL nu s-a limitat la evaluarea stării de sănătate fizică. Eforturile s-au extins și către depistarea altor probleme medicale, precum osteoporoza, prin osteodensitometrie, și problemele de auz, prin audiometrie.

Această misiune nu se încheie aici. Caravana SALVITAL va continua să ofere îngrijire medicală și consultanță în data de 31 ianuarie 2024, în municipiul Hunedoara, la Biserica Sfântul Ierarh Spiridon, începând cu ora 10:00. Acest efort continuu demonstrează angajamentul de durată pentru îmbunătățirea stării de sănătate a comunității și promovarea accesului la servicii medicale preventive și de calitate.

În ansamblu, telemedicina joacă un rol crucial în extinderea accesului la îngrijirea medicală, îmbunătățirea
eficienței și calității serviciilor medicale și reducerea costurilor asociate cu îngrijirea medicală tradițională.
Începând din 2020, am elaborat conceptul de telemedicină prin intermediul Caravanelor Medicale organizate în mod periodic, desfășurate în toate localitățile din județ, cu o atenție deosebită acordată zonelor greu accesibile, satelor de munte și cătunelor.