STEATOZA HEPATICĂ (FICATUL GRAS)

Afecțiunile digestive se situează pe locul II în județul Hunedoara, ca indicatori de morbiditate și mortalitate, după bolile cardiovasculare.

În cadrul acestor afecțiuni digestive, hepatosteatoza ocupă un loc important (aproximativ până la 30-35% din cetățeni suferă de această afecțiune, iar 20% dintre aceștia evoluează către ciroză).

Steatoza hepatică este definită ca o acumulare de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic (peste 5-10% din ficat). Având în vedere concluziile screeningului populațional efectuat de Salvital în cadrul proiectului telemedicină perioada 2021-2023 (aprox 10.000 de cetățeni), care au demonstrat că circa 64% din cetățeni au prezentat suprapondere și obezitate, 10% diabet zaharat și HTA 39%, factori implicați și favorizați în apariția steatozei hepatice, dorim în perspectivă achiziția unui ecograf portabil cu sprijinul Consiliului Județean HD, pentru a putea continua efectuarea screeningului orientat de această data, pe depistarea steatozei hepatice. Acest lucru îl considerăm ca fiind benefic dacă luăm în considerare posibilitatea evolutivă a afecțiunii către steatohepatita, fibroza hepatică, ciroza hepatică și chiar cancer hepatic.

Steatoza hepatica în funcție de etiologie este de două feluri:

  1. steatoza hepatică alcoolică – determinată de consumul zilnic exagerat de alcool;
  2. steatoza hepatică non alcoolică – apare în contextul diabetului zaharat, dislipidemiei, bolilor metabolice, boli hepatice infecțioase, după consumul unor medicamente (amiodarona, cortizon, estrogeni) etc;

Diagnosticul de hepatosteatoză se stabilește prin:

a) Anamneza (discuția cu pacientul) – istoric de D.Z. , dislipidemie, hepatite, indice de masă corporear (IMC) și circumferința abdominal – crescute, etc.

b) Analize de laborator – creșterea transaminazelor (GPT, GOT, GGT), glicemia, bilirubina, FA, profil lipidic;

c) Ecografia abdominală care poate evidenția mărimea ficatului, depunerea de grăsimi în celulele hepatice, fibroza hepatică. Ecografia abdominală ca performanță în stabilirea acestui diagnostic este comparabilă cu examinarea CT și RMN (85% sensibilitate, 94% specificitate);

d) Investigații mai puțin cunoscute, fibromax și fibroscan, care cuantifică mai precis gradul de fibroză hepatică și stadiul evolutiv.

Tratamentul steatozei hepatice

  • Modificarea stilului de viață – eficace în formele mai puțin avansate și constă în dieta echilibrată, evitarea consumului de alcool, a excesului de grăsimi și dulciuri, mese regulate, controlul greutății corporale, combaterea sedentarismului, program de somn de minim 8 ore;
  • Tratamentul medicamentos – va fi prescris de medicul specialist gastroenterolog, internist și nutriționist, constând în eventuale hepatoprotectoare, antioxidante precum și tratamentul unor afecțiuni ca D.Z., dislipidemii;
  • Tratamentul profilactic este extrem de important având în vedere vârsta tânără la care apare hepatosteatoza;

 

Revista The Lancet Gastroenterology and Hepatology, publică un articol în care prezintă concluziile unui studiu din care rezultă ca 1 din 5 tineri suferă de steatoză hepatică, iar 1 din 40 are primele semne clinice de fibroză.

Prevenția se adresează în primul rând stilului de viață și efectuarea controlului medical periodic.

20.02.2024   

 Dr. Med. Ioan Demeter                              

Medic primar boli interne                         

Medic coordonator Salvital