În acest articol mă refer în special la rolul caravanelor medicale și a medicilor de familie privind identificarea persoanelor cu neoplazie, având în vedere numeroșii pacienți care, fie sunt percepuți de o atare posibilitate, fie prezintă simptome specifice.
Există într-adevăr o anume categorie de simptome sugestive pentru prezența unei neoplazii. De exemplu, existența disfagiei crește de 300 de ori posibilitatea ca pacientul să aibă cancer. Paradoxal însă, o atare valoare nu pare să-i determine pe toți medicii din asitența primară să recurgă la consultul de specialitate, considerând probabil că, majoritaea subiecților au o patologie benignă.
Noua abordare a bolii de reflux gastro-esofagian, din punct de vedere al definiției și clasificării ei (Montreal), introduce conceptul de ,,disfagie supărătoare”. Clasificarea Montreal sugerează că disfagia intensă și/sau progresivă, în special pentru alimente solide, reprezintă un semnal de alarmă și necesită investigații ulterioare.
Un alt exemplu este asocierea dintre hematurie și cancer, din sfera urologică, (5,5% pentru bărbați și 2,5% pentru femei), vârsta și sexul având o importanță foarte mare. Asfel, în cazul unei paciente în vârstă de 40 de ani, cu hematurie și simptome sugestive pentru cistită, diagnosticul cel mai probabil este cel de infecție de tract urinar, el necesitând însă confirmare paraclinică. În cazul unui bărbat de 70 de ani, aceleași simptome trebuie privite cu suspiciune pentru posibilitatea existenței unor cancere de tract urinar. Deci, ghidurile NICE recomandă îndrumarea de urgență la specialiști a tuturor pacienților cu hematurie microscopică nedureroasă.
Un alt exemplu: ghidurile NICE sugerează că episoadele de hemoptizie trebuie investigate prin radiografie toracică, iar în cazurile în care rezultatul este negativ, dar persistă simptomatologia, pacienții cu vârsta peste 40 de ani vor fi îndrumați de urgență spre examen de specialitate și investigații imagistice de înaltă performanță (CT toraco-pulmonar). Studiile efectuate la nivelul rețelei secundare de îngijiri medicale sugerează posibilitatea ca, în urma extinderii investigațiilor, între 6 și 21% din cazurile respective, să fie diagnosticate cu neoplazie pulmonară.
Rectoragia constituie unul dintre cele mai frecvente semne de alarmă întâlnite la nivelul rețelei primare de îngrijiri de sănătate. Mulți pacienți cu rectoragii se tem că ar putea avea cancer de colon. Aplicarea consecventă a programului național de screening (prin efectuarea de colonoscopii în scop preventiv și diagnostic), va ameliora net depistarea precoce a cancerului colo-rectal.
În concluzie, semnele de alarmă trebuie luate în serios. Ghidurile NICE asupra managementului cazurilor cu suspiciune de maladii neoplazice sunt un instrument valoros și folositor medicului de familie în cadrul procesului de formulare a deciziilor.