IMPORTANȚA EFECTUĂRII ELECTROCARDIOGRAMEI (EKG)

Una din investigațiile de care beneficiază în mod gratuit cetățenii consultați în cadrul proiectului telemedicină și a caravanelor medicale ale asociației Salvital o reprezintă și efectuarea unei electrocardiograme (EKG sau ECG).

EKG –ul este o înregistrare grafică specială a activității electrice a inimii folosind un aparat și electrozi aplicați pe tegumentele pieptului, brațelor și membrelor inferioare.

Este o explorare neinvazivă care permite prevenirea, diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni cardio-vasculare.

Efectuarea EKG-ului se indică în special persoanelor de peste 50 de ani, cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie, în general indicându-se  la vârsta a doua și a treia chiar dacă sunt asimptomatici și mai ales dacă au antecedente de boli cardiovasculare heredo-colaterale (în familie).

La pacienții care prezintă dureri neexplicabile de piept, palpitații, oboseală, stare de slăbiciune, dispnee, (tulburări respiratorii – lipsă de aer), amețeli, efectuarea unei EKG este obligatorie.

EKG este o investigație rapidă cu ajutorul căreia medicul poate să verifice bătăile inimii (frecvența, ritmul), să vadă dacă există o circulație și oxigenare deficitară către mușchiul inimii, evidențiind deficit de circulație coronariană – angina pectorală de efort până la atacul de cord (infarct miocardic), tulburări de conducere ale impulsului electric între cavitățile inimii sau ale pericardului, dar și tulburări electrolitice (K, Mg, si Ca) care au răsunet pe EKG.

EKG devine o investigație indispensabilă mai des pentru pacienții care prezintă factori de risc major în apariția bolilor cardiovasculare cum ar fi: HTA, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, fumatul și antecedentele de boli cardiace în familie.

În sceeningul efectuat de Salvital (aproximativ  10.000 de cetățeni), 28% au prezentat modificări electrocardiografice, deci un procent foarte ridicat.

Să nu uităm însă că există situații în care pacienții suferă de anumite boli cardiovasculare având o EKG normală.

Sunt cunoscute și situațiile în care se constată existența unui infarct miocardic acut  pacientul prezentând cauze subiective minime fără durere. Acest lucru se poate întâmpla la unii din pacienții cu diabet zaharat.

EKG efectuată de Salvital este de repaus, uneori impunându-se îndrumarea pacienților pentru efectuarea unei EKG de efort sau Holter EKG în serviciile de cardiologie, deoarece modificările electrocardiografice se pot manifesta intermitent și ele pot fi surprinse uneori doar după un efort asistat sau monitorizare EKG de 24 de ore.

De cele mai multe ori pentru un diagnostic complet, pe lângă efectuarea EKG se indica și alte analize biologice, sau chiar efectuarea unei coronarografii.

În concluzie putem afirma că electrocardiograma este atât o bună metoda de diagnosticare, cât și un mijloc prin care pot fi prevenite bolile cardiovasculare sau monitorizate evoluția și tratamentele aplicate.

20.02.2024   

 Dr. Med. Ioan Demeter                              

Medic primar boli interne                         

Medic coordonator Salvital