Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune cronică, complexă, care apare atunci când organismul nu poate controla nivelul glucozei din sânge, datorită unei deficiențe în producția sau utilizarea insulinei. Insulina este secretată de către insulele Langerhans, de la nivelul pancreasului și are rolul de a facilita preluarea glucozei de către celule. Atunci când organismul produce prea puțină insulină sau nu o poate folosi corespunzător, cantitatea de glucoză din sânge crește , determinând apariția hiperglicemiei. Un nivel ridicat al glucozei în sânge, pe termen lung, poate determina afectarea unor organe esențiale.
Diabetul zaharat tip 2 este determinat de un cumul de factori:
- Factori genetici: ascendenți cu diabet zaharat, în familie
- Greutatea corporală crescută: rezistența la insulină este apanajul persoanelor supraponderale și obeze
- Sindromul metabolic: grăsimea din jurul taliei, hipertensiunea arterială, valorile scăzute ale HDL colesterolului sunt principalele elemente ale acestui sindrom.
Diabetul zaharat este determinat, printre altele de o scădere a producției de insulină din sânge, insulina necesară pentru a reduce nivelul glicemiei, ca și de o folosire ineficientă a unei cantități normale sau ,poate, chiar mai mare de insulină, prin afectarea scăderii utilizării periferice a glucozei, prin defect de receptor de insulină.
Simptomele diabetului zaharat sunt: oboseala, sete intensă, senzație de foame și urinare frecventă.
Gestionarea corectă a diabetului zaharat este esențială în prevenirea deteriorării ireversibile a organelor corpului, care poate să survină datorită nivelului crescut de glucoză din sânge.
Criteriile de diagnostic al diabetului zaharat tip 2 sunt:
- Glicemia a jeun >126mg%
- Glicemia postprandiala > 200mg%
- HbA1c >6,5%
Diabetul zaharat este în continuă creștere și în România. Unul din 10 români are diabet zaharat și 3 din 10 români au prediabet, 7 din 10 români ajung pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații. Anual, 1 din 2 români este spitalizat din cauza complicațiilor.
Diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos, care cuprinde: o dietă sănătoasă, activitate fizică 150 min/săptămână, controlul greutății corporale.
Diabetul zaharat poate determina numeroase complicații, care pot pune viața în pericol.
La nivelul inimii, nivelul ridicat de glucoză din sânge determină afectarea inimii și a principalelor vase de sânge, generând și agravând cardiopatia ischemică, cu toate formele ei clinice: angina pectorală, infarctul miocardic, moartea subită.
La nivel renal, diabetul zaharat determină afectarea ireversibilă a funcției renale, mulți pacienți cu diabet zaharat ajungând în serviciile de hemodializă.
La nivelul ochilor, în special la nivelul retinei, diabetul poate produce modificări ireversibile, mergând până la orbire.
La nivelul creierului, diabetul poate favoriza apariția accidentului vascular cerebral.
La nivelul nervilor periferici, diabetul poate afecta funcția și integritatea acestora, producând polineuropatia diabetică senzitivă, motorie, autonomă, fiind responsabilă de amorțelile și durerile resimțite de pacienții cu diabet, la nivelul picioarelor. De asemenea, tot diabetul zaharat poate afecta circulația arterială de la nivelul picioarelor, determinând, în final , gangrena și amputații ale membrelor inferioare, afectând grav calitatea vieții pacientului cu diabet zaharat.
Din aceste considerente, diabetul zaharat trebuie depistat precoce și tratat corespunzător, pentru a nu se ajunge la aceste complicații invalidante.