IOAN VASIU: Domnule Petru Mărginean, se împlinesc 20 de ani de când sunteți directorul Salvital Hunedoara. Când a fost înființă această asociație și din inițiativa cui?
PETRU MĂRGINEAN: Asociația Salvital Hunedoara a fost înființată la data de 9 martie 2005, prin asocierea a 11 membri fondatori-autorități publice locale și instituții publice.
Muriseră nouă copii polonezi într-un accident cumplit, pe DN 7. Eram subprefect al județului și am văzut că, deși instituțiile responsabile au colaborat bine, era nevoie de mult mai mult. Aveam nevoie de un sistem complementar ambulanței și pompierilor. SMURD abia se înfințase la Târgu Mureș. Județul Hunedoara avea nevoie de un astfel de serviciu. L-am căutat pe dr. Raed Arafat și așa s-a născut SMURD Hunedoara.
Astfel a luat „naștere” Asociația Salvital Hunedoara, care s-a ocupat timp de 16 ani de servicul SMURD în județul nostru.
I.V.: Concret, cu ce se ocupă Salvital Hunedoara?
P.M.: În perioada 2005-2020 scopul Asociației Salvital Hunedoara a fost crearea unei componente comunitare integrate la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operaţiunilor de salvare, precum şi transportul acestora la prima unitate medicală cu competenţă adecvată situaţiei sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente (SMURD). SMURD Hunedoara a fost al doilea modul în țară, după cel de la Târgu Mureș. La sfârșitul anului 2020, o parte importantă a paramedicilor Salvital– SMURD Hunedoara au fost preluați de către Inspectoratul Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara”. Începând din anul 2021, scopul Asociației Salvital Hunedoara se îndreaptă, cu prioritate, spre TELEMEDICINĂ, într-un proiect unic în România, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Atunci, împreună cu Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean, am decis că trebuie să facem mai mult pentru sănătatea oamenilor, inclusiv pentru locuitorii din zonele greu accesibile. Să facem cumva să le ducem policlinica la sate. Și am reușit. Începând cu anul 2021, activitatea Salvital s-a orientat spre Prevenție:
– îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru cetățenii din zonele rurale, izolate sau greu accesibile ale județului Hunedoara, prin promovarea și dezvoltarea unor sisteme pentru acordarea unor servicii medicale de calitate și protecție împotriva îmbolnăvirilor de care să beneficieze acești cetățeni, precum și dezvoltarea infrastructurii și serviciilor de sănătate, reducând astfel inegalitatea în ceea ce privește starea de sănătate;
– organizarea de activități educative și programe de educație pentru sănătate în cadrul cursurilor de prim ajutor prin intermediul cărora participanții (elevi, cadre didactice, angajați entități publice/private, cetățeni) vor deprinde noțiuni și tehnici de bază în acordarea primului ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție, conștientizând importanța dobândirii acestor cunoștințe.
Asociația Salvital Hunedoara desfășoară, la nivelul județului Hunedoara două activități principale. Prima activitate constă în telemedicină – reprezintă furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul se află în locații diferite. Cu ajutorul tehnologiilor moderne de comunicație, medicii pot consulta, trata și monitoriza pacienți aflați la distanță, fără a fi compromise standardele asistenței medicale. Telemedicina permite accesul rapid la consultații medicale, indiferent de distanța dintre medic și pacient. Scopul său este să faciliteze îngrijirea pacientului, să ofere posibilitatea unui consult medical atunci când este necesar și să îmbunătățească rezultatele tratamentelor medicale
A doua constă în Programul de educație privind acordarea primului ajutor, dezvoltat de către asociație la nivelul unităților de învățământ din județ (grup țintă: elevi și cadre didactice), cursurile de prim–ajutor organizate în sprijinul cetățenilor (grup țintă: cetățeni, entități publice și private), precum și desfășurarea unor acțiuni umanitare care constau în prezentarea unor manevre de prim–ajutor și testarea stării de sănătate a populației din zona respectivă, prin măsurarea parametrilor fiziologici: puls, tensiune, glicemie etc. (grup țintă: cetățeni care locuiesc în zone rurale/izolate sau greu accesibile din județ).
Prin activitatea desfășurată de către Asociația Savital Hunedoara, am devenit primul județ din țară unde activitatea de telemedicină se defășoară la un nivel ridicat, în mod permanent, acolo unde este nevoie, cu aparatură performantă.
I.V.: Care sunt sursele financiare ale Salvital Hunedoara?
P.M.: În cea mai mare parte, sursele de finanțare sunt contribuțiile primite de la Consiliul Județean Hunedoara și primăriile membre în Asociație, Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Hunedoara, prin redirecționarea a 3,5% din impozit de la diferite persoane fizice și din contracte de sponsorizări.
I.V.: Câți angajați are Salvital Hunedoara?
P.M.: În perioada cât Asociația Salvital Hunedoara s-a ocupat de administrarea modulelor SMURD Hunedoara au fost 85 de posturi. În prezent sunt 20 de posturi.
I.V.: Vorbiți puțin despre activitatea desfășurată anul trecut.
P.M.: Asociația Salvital Hunedoara a fost prima care a implementat acest sistem, de telemedicină, în județul Hunedoara. Telemedicina nu se rezumă doar la o simplă videoconferință, ci implică mult mai mult: integrarea unor informații și date, cum ar fi istoricul medical al pacientului, transmiterea rezultatelor analizelor și investigațiilor.
Astfel putem spune că telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical şi a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau indicarea unor metode de prevenție a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației şi mijloacelor electronice de comunicare.
În anul 2024 au fost organizate caravane de testare gratuită a sănătății în majoritatea unitătilor administrativ teritoriale din județul Hunedoara, în special în zonele mai greu accesibile, izolate, acolo unde prezența unui medic de familie este rară. Au fost consultate 4.060 de persoane prin acest sistem integrat.
Asociația Salvital Hunedoara a organizat pe lângă acțiunile de telemedicină și trei caravane importante pentru testarea gratuită a stării de sănătate a populației județului:
Caravana Sărbători cu Sănătate – în perioada Sărbătorilor Pascale și a celor de Iarnă;
Caravana Inimii – dedicată Zilei Mondiale și Naționale ale Inimii; Caravana Ziua Mondială a Osteoporozei.
De asemenea, au fost organizate cursuri de prim–ajutor în unitățile de învățământ din județul nostru, unde un număr de 3036 de elevi si cadre didactice au beneficit de informații utile și practice de acordare prim ajutor.
A fost acordată asistență medicală la diferite evenimente cultural-sportive, iar în fiecare weekend, Asociația Salvital Hunedoara a asigurat asistență medicală la unele dintre cele mai importante obiective turistice din județul nostru: Sarmizegetusa Regia și Castelul Corvinilor.
I.V.: Ce proiecte aveți pentru acest an?
P.M.: Pentru anul 2025, Asociația Salvital Hunedoara își propune ca în funcție de resursele financiare alocate, să asigure funcționarea asociației și să dezvolte activitățile pe care le desfășoară, astfel încât, să beneficieze de consultațiile medicale în sistem telemedicină un număr cât mai mare de cetățeni ai județului Hunedoara, dar și din alte județe, în baza unor parteneriate încheiate între asociație și UAT-uri, prin creșterea calității actului medical, achiziționarea unor noi echipamente medicale: aparatură medicală și ambulanță și implementarea unui sistem de telemedicină cât mai performant.
De asemenea, ne dorim obținerea unor fonduri europene pentru dezvoltarea proiectului de telemedicină în județul Hunedoara, iar pe partea de cursuri de prim ajutor, sub sloganul „Salvezi o viață, salvezi o lume” am dori ca fiecare elev si cadru didactic din fiecare unitate de învățământ din județul Hunedoara să dobândească cunoștințe despre acordarea primului ajutor.
Articol preluat de pe www.uzpr.ro la data de 28.02.2025