Salvital Hunedoara
Cine suntem?

Asociația Salvital Hunedoara are până în prezent peste 18 ani de activitate. Activitatea asociației din perioada 2005-2023 a fost desfășurată în concordanță cu scopul și obiectivele stabilite prin statut.

Începând cu anul 2021, Adunarea generală a Asociației Salvital Hunedoara a hotărât continuarea activității prin modificarea scopului și obiectivelor. Astfel, în prezent, la nivelul județului Hunedoara se desfășoară următoarele activități principale:

Activitatea de telemedicină: reprezintă furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul se află în locații diferite. Cu ajutorul tehnologiilor moderne de comunicație cadrele medicale pot consulta, trata și monitoriza pacienți fără a fi compromise standardele asistenței medicale. Telemedicina permite un acces rapid la consultații medicale, facilitând îngrijirea pacientului și îmbunătățind rezultatele tratamentelor medicale. Scopul îl reprezintă îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru cetățenii din zonele rurale, izolate sau greu accesibile și un numai ale județului Hunedoara, prin promovarea și dezvoltarea unor sisteme pentru acordarea unor servicii medicale de calitate și protecție împotriva îmbolnăvirilor de care să beneficieze acești cetățeni, precum și dezvoltarea infrastructurii și serviciilor de sănătate, reducând astfel inegalitatea în ceea ce privește starea de sănătate.

Activitatea de educație privind acordarea primului ajutor dezvoltat de către asociație la nivelul unităților de învățământ din județ (grup țintă – elevi și cadre didactice) și în parteneriat cu acestea, cursurile de prim ajutor organizate în sprijinul cetățenilor (grup țintă – cetățeni, entități publice și private), precum și desfășurarea unor acțiuni de prezentare a unor manevre de prim ajutor populației din unitățile administrativ-terioriale ale județului (grup țintă – cetățeni care locuiesc în zone rurale/izolate sau greu accesibile din județ sau altor persoane interesate). Scopul îl reprezintă organizarea de activități educative și programe de educație pentru sănătate în cadrul cursurilor de prim ajutor prin intermediul cărora participanții (elevi, cadre didactice, angajați entități publice/private, cetățeni) vor deprinde noțiuni și tehnici de bază în acordarea primului ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție, conştientizând importanţa dobândirii acestor cunoştinţe, precum și dezvoltarea voluntariatului.

Activitatea de asigurare a asistenței medicale în cadrul unor puncte de prim ajutor înființate în cadrul obiectivelor turistice din județul Hunedoara, precum și asigurarea medicală în vederea desfășurării unor evenimente/manifestări culturale, artistice, sportive etc. organízate de către unitațile administrativ-teritoriale care au calitatea de membru al asociației. Scopul îl reprezintă asigurarea medicală rapidă în cazul unor situații critice care pot apare și de care să beneficieze vizitatorii/persoanele care participă la evenimentul respectiv.

Activitatea de prevenție prin desfășurarea unor activități de comunicare si conștientizare pe diferite teme asociate sănătătii si promovării unui stil de viată sănătătos, dar si legate de alte aspecte din domeniul de activitate, conform obiectivelor asociației, respectiv prin derularea unor campanii de educare și informare a populației. Scopul îl reprezintă creșterea gradului de cunoaștere și informare a populației.

Când vorbim despre sănătate, înţelegem de fapt servicii de sănătate. Cealaltă faţă a monedei sănătate – prevenirea – se situează pe la sfârşitul listei în majoritatea agendelor. În general, sănătatea nu este preţuită până în momentul în care este afectată şi apare o boală. Traversăm o perioadă în care ne confruntăm cu creşterea costurilor serviciilor medicale şi creşterea impactului bolilor asupra întregii populaţii a ţării.

Deşi sloganul „este mai ieftin să previi decât să tratezi” poate părea demodat, noi credem că acesta este mai adevărat și mai actual decât oricând. În acest context, este necesar să facem educaţie pentru sănătate şi să promovăm sănătatea în România în concordanţă cu standardele internaţionale, în special ale Uniunii Europene.

Promovarea sănătăţii este un termen care presupune o abordare multidimensională de îmbunătăţire a stării de sănătate, care include activităţi de educaţie, activităţi de promovare a unor schimbări comportamentale şi de stil de viaţă, politici şi măsuri legislative. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sublinia că sănătatea este mult prea importantă pentru a fi lăsată numai practicienilor din domeniul sanitar, considerând că educaţia şi elaborarea de politici trebuie să fie centrale pentru dezvoltarea sănătăţii la nivel individual, comunitar şi naţional.

Asociația Salvital Hunedoara dorește să aducă în beneficiul cetățenilor din județul Hunedoara un plus de valoare actului medical, prin practici noi-telemedicină, prin numeroase campanii de informare și educare, cursuri de prim ajutor etc.

Telemedicină în județul Hunedoara

Asociația Salvital Hunedoara a implementat proiectul de telemedicină în județul Hunedoara și a efectuat în perioada 2021-2023, următoarele consultații medicale:

  • Electrocardiogramă- EKG-identificare probleme cardio
  • Spirometrie- identificare probleme pulmonare
  • INR- probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante
  • Măsurare tensiune arterială, măsurare temperatură
  • Hemoglobină glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat
  • Glicemia
  • Determinare indice braț-gleznă- identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)
  • Osteofdensitometria

3.INR

Este o analiză de sânge ce se recoltează periodic la pacienții aflați sub tratament cu un medicament anticoagulant numit acenocumarol. Acest medicament acționează la nivelul ficatului și previne formarea unor trombi, a unor cheaguri de sânge la nivelul inimii sau al vaselor de sânge care pot migra ulterior determinând accidente vasculare, dintre care cel mai de temut este accidentul vascular cerebral.

Ce măsoară această analiză?

  • INR-ul verifică dacă pacientul primește doza corectă de acenocumarol.

Când este recomandată?

  • INR este recomandat la toți pacienții aflați sub tratament anticoagulant cu acenocumarol. Tratamentul anticoagulant se prescrie cel mai frecvent pacienților cu anumite tulburări de ritm, cum sunt fibrilația atrială sau flutterul atrial, dar se impune și în alte situații, la pacienții cu proteze valvulare mecanice, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

La inițierea tratamentului anticoagulant cu acenocumarol, medicul informează pacientul despre necesitatea monitorizării regulate a INR-ului și recomandă intervalul la care se repetă analiza, mai scurt în perioada titrării medicamentului, ulterior la 4 săptămâni, dupa stabilizarea INR.

4.HEMOGLOBINA GLICOZILATĂ

Hemoglobina glicozilată sau glicata este unul dintre markerii cei mai importanți ai controlului glicemic la pacienții care au fost diagnosticați cu diabet.

 Foarte importantă în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunii, hemoglobina glicozilată este măsurată în procente, prin acest test. Astfel, rezultatele arată media glicemiilor din ultimele 3 luni. Daca valoarea acesteia este mare, înseamnă că și valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicată. Rezultatele obținute în urma testului de hemoglobina glicozilată sau glicata sunt independente de dietă și fluctuațiile glucozei în sânge, spre deosebire de simpla determinare a glicemiei.

Când sa efectuezi testul de hemoglobina glicozilată?

Determinarea hemoglobinei glicozilate reprezintă în esența un mijloc de evaluare și monitorizare a controlului glicemic, la pacienții cu diabet zaharat. Acest tip de test poate fi recomandat și pentru a evita complicațiile diabetului, precum retinopatia și nefropatia.

În funcție de rezultatele acestui test, medicul de specialitate poate fi ajutat să găsească cea mai bună formă de tratament sau să o corecteze pe cea existentă. De aceea, este recomandat ca pacienții cu diabet să efectueze această testare la intervale regulate de timp, în funcție de tipul de diabet și stabilitatea controlului glicemic.

Frecventa efectuării testului de hemoglobină glicozilată este stabilită de medicul de specialitate, de fiecare data. În unele cazuri, frecventa este de 2-4 ori pe an, iar in alte cazuri, testul trebuie efectuat mult mai des(de exemplu, în cazul diabetului gestational).

Testul este recomandat și persoanelor suspecte de diabet zaharat, deoarece ajută la diagnosticare exactă. În urma efectuarii testului, medicul își poate da seama daca glicemia ridicată a fost doar un episod întâmplîtor sau este un fenomen recurent.

5.MĂSURARE INDICE GLEZNĂ- BRAȚ

Indicele glezna-brat este o metoda rapida, noninvaziva, de a diagnostica boala arteriala periferica, o afectiune ce presupune ingustarea sau blocarea fluxului sanguin la nivelul arterelor periferice (membre superioare sau inferioare). 

Persoanele cu arteriopatie prezinta un risc crescut de a suferi infarct miocardic, accident vascular cerebral, dar si de a avea o circulatie slaba sau dureri de picioare. Prin urmare, riscul de dedes in randul acestor persoane este mai mare si este extrem de important ca afectiunea sa fie depistata din timp.

Indicele glezna-brat compara tensiunea arteriala de la glezna cu tensiunea arteriala de la brat. Un rezultat mai mic de valorile normale ale indicelui glezna-brat (1,0 – 1,4) poate indica ingustarea sau blocarea arterelor la nivelul picioarelor, crescand riscul de probleme circulatorii, conducand astfel la boli de inima sau accident vascular cerebral.

Cand ai nevoie de indicele glezna-brat?

Medicul iti va recomanda investigatia daca ai peste 50 de ani si ai unul dintre urmatorii factori de risc pentru boala arteriala periferica:
•    Fumat
•    Diabet zaharat
•    Hipertensiune arteriala
•    Hipercolesterolemie
•    Claudicatie intermitenta – durere, senzatie de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar in timpul activitatilor precum plimbatul sau urcatul scarilor.

6.OSTEODENSITOMETRIA

Osteoporoza este o boală silențioasă, care nu devine manifestă decât în momentul apariției unei fracturi – cel mai frecvent la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și antebrațului. O eventuală scădere în înălțime cu mai mult de 4 cm sau o poziție cifotică a coloanei vertebrale pot fi indicii ale prezenței tasărilor vertebrale. Factorii de risc pentru apariția osteoporozei includ includ:

  • Factori genetici – rasa caucaziană sau asiatică, antecedentele materne de fractură de șold sau fractură de femur, pot fi implicate anumite gene;
  • Factori constituționali – sexul feminin, indexul de masă corporală (BMI) mic, vârsta peste 65 de ani;
  • Factori hormonali – menarha tardivă, menopauza precoce, infertilitatea, afecțiuni endocrine (hipertiroidismul, hipercorticismul);
  • Stilul de viață – fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, imobilizarea prelungită, deficitul de calciu și vitamina D, excesul proteic în alimentație;
  • Medicamente – glucocorticoizi (mai mult de 5 mg/zi timp de peste 3 luni), imunosupresoare, citostatice, heparină etc.;
  • Boli asociate – afecțiuni reumatologice inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoietică), neurologice (scleroza multiplă, afecțiuni în care este necesară imobilizarea), malabsorbția, boli hematologice, oncologice (cancerul de sân, cancerul de prostată) etc.

Osteodensitometria este o tehnică a imagisticii medicale prin care se măsoara densitatea osoasă și prin care se poate stabili diagnosticul de osteoporoză.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale, care mărește riscul de fracturi osoase, chiar și la traumatisme minore.

Testarea densității osoase prin osteodensitometrie face posibilă aprecierea riscului de fractură și indică dacă persoana are nevoie de tratament pentru prevenirea osteoporozei.

Centrul de voluntariat

În anul 2016, Adunarea Generală a Asociației Salvital a aprobat, prin hotărâre, înființarea Centrului județean pentru voluntariat, formare și perfecționare profesională, instruire în prim ajutor care trebuie să-și desfășoare activitatea într-un sediu adecvat. Acest centru reprezintă un punct de întâlnire între necesitățile comunității și posibilitatea rezolvării acestora prin implicare și acțiuni de voluntariat. Centrul județean trebuie să aducă un plus de valoare în comunitate și să devină un laborator de idei și activități cu impact pozitiv în comunitate. Principiile și valorile care stau la baza desfășurării activităților au în vedere responsabilitatea, seriozitatea, entuziasmul, imaginația, implicarea și gândirea pozitivă.

În localitățile rurale/izolate, serviciile medicale de urgentă pot ajunge cu întârziere. Atunci când nu există servicii medicale permanente, timpul până la sosirea echipajelor specializate poate face diferenta dintre viată și moarte. Existența unor persoane instruite în acordarea corectă a primului ajutor care să aibă la îndemână o trusă de prim ajutor dotată corespunzător poate avea un rol foarte important pentru comunitatea respectivă și poate constitui un mijloc de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate și prevenirea agravării situației în cazul unor urgențe majore, care necesită asistență medicală.

Fiecare punct de prim ajutor înfiintat în aceste zone rurale/isolate poate însemna salvarea unor vieti. O intervenție rapidă cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate si corecte în primele minute de la producerea unui accident sau aparitia unei situatii critice, poate salva vieti.

Campanii de educare și informare a populației

Gradul de cunoaștere și informare a populației pe diferite teme asociate sănătații si promovării unui stil de viată sănătătos, dar și legate de alte aspecte din acest domeniu este unul relativ scăzut. De asemenea, gradul de participare la structuri ale societății civile implicate în această problematică este extrem de scăzut. Mai mult, pasivitatea populației este dublată de percepția că, în cazul unei situații de urgență, doar structurile statului trebuie să intervină.

Creșterea gradului de cunoaștere și informare a populației, prin desfășurarea unor activități de comunicare si conștientizare pe diferite teme asociate sănătătii si promovării unui stil de viată sănătătos.

Astfel, de multe ori, sosirea echipajelor de intervenție este îngreunată de lipsa numerotării imobilelor din localitate și lipsa plăcuțelor cu denumirea străzilor, aspect care conduce în mod implicit la creșterea timpului de răspuns la intervenție și la scăderea șanselor de viață a persoanelor care au nevoie de ajutor.
           Fiecare imobil trebuie să poarte, obligatoriu, un număr fixat, la loc vizibil, pentru ca echipajele de intervenție să identifice ușor imobilul unde se află persoana bolnavă.

Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru cetățenii din zonele rurale/izolate ale județului Hunedoara

Cetățenii care locuiesc în zone rurale/izolate sau greu accesibile din județul Hunedoara nu beneficiază de acest drept în aceeași măsură ca ceilalți locuitori ai județului. În acest context, Asociația Salvital Hunedoara își propune să promoveze și să susțină dezvoltarea unui sistem pentru acordarea unor servicii medicale de calitate și protecție împotriva îmbolnăvirilor de care să beneficieze acești cetățeni, având sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Proiectul completează într-o manieră profesională și intenția de dezvoltare turistică a județului Hunedoara, fiind, din acest punct de vedere, un atu al autorităților. Specificul turistic al județului este foarte variat, obiectivele sunt în zone dispersate, uneori izolate. În țările dezvoltate din punct de vedere turistic, accesul la servicii medicale prompte și de calitate este un atu, de aceea implementarea proiectului va fi practic o premieră națională și un avantaj comparativ cu alte județe.

Constă în dezvoltarea infrastructurii de sănătate și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate, reducând inegalitatea în ceea ce privește starea de sănătate, prin desfășurarea de activități care se întemeiază pe dreptul la ocrotirea sănătăţii care este garantat prin Constituția României.

Acordarea de asistență medicale la diferite evenimente

Din anul 2021 și până în prezent Asociația Salvital Hunedoara a asigurat asistență medicală la diferite evenimente:

  • EVENIMENTE CULTURALE
    • Festivaluri
    • Zile cămpenești
    • Zilele municipiului/orașului/comunei
    • Conferințe/ simpozioane/ expoziții
    • Ziua porților deschie/ Școala altfel
  • EVENIMENTE SPORTIVE
    • Meciuri de fotbal
    • Meciuri de handbal
    • Meciuri de kikbox/box
    • Ciclism
  • ALTE EVENIMENTE
    • Cursuri de prim ajutor
    • Asigurare asistență medicală
    • Alte activități

În anul 2022-2023, Asociația Salvital Hunedoara, a organizat 3 caravane importante: Caravana Inimii-dedicată Zilei Mondiale a Inimii, Caravană dedicată Zilei Mondiale a Osteoporozei și Caravana Sărbători cu Sănătate, și ne propunem ca în anii următori să creștem numărul acestora.   

Activitatea Asociației Salvital Hunedoara se va desfășoară în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara și cu unitățile administrativ-teritoriale din județ.