În urma unui tragic accident rutier ce a avut lor pe raza județului Hunedoara, dl.
Petru Marginean, subprefect la acea vreme, deși a văzut că instituțiile responsabile au colaborat bine, știa că este nevoie de mult mai mult.
Era nevoie de un sistem complementar ambulanței și pompierilor. SMURD abia se înfințase la Târgu Mureș. Județul Hunedoara avea nevoie de SMURD. L-a căutat pe dr. Raed Arafat și s-a născut SMURD Hunedoara.
Astfel, la data de 09 martie 2005, a luat ”naștere”
Asociația Salvital Hunedoara care s-a ocupat timp de 16 ani de servicul SMURD în județul nostru.
În perioada 2005-2020 scopul Asociației Salvital Hunedoara a fost crearea unei componente comunitare integrate la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operaţiunilor de salvare, precum şi transportul acestora la prima unitate medicală cu competenţă adecvată situaţiei sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente (SMURD).
La sfârșitul anului 2020 paramedicii SMURD Hunedoara au fost preluați de către Inspectoratul Situații De Urgență Iancu de Hunedoara, iar activitatea Asociației Salvital Hunedoara s-a îndreptat spre o ramură a medicinii mai puțin promovată la noi în țară, dar atât de necesară în zilele noastre-telemedicina.
Din anul 2021, Asociația Salvital Hunedoara împreună cu medicii care ni s-au alăturat și cu implicarea partenerilor noștri, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Deva, Primăria municipiului Hunedoara, Primăria Municipiului Vulcan, Primăria orașului Geoagiu, Primăria orașului Petrila, Primăria orașului Simeria, Primăria orașului Uricani ,primării ale mai multor comune din județul Hunedoara: Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Boșorod, Brănișca, Bretea Română, Bulzeștii de Sus, Bunila, Burjuc, Cerbăl, Cârjiți, Crișcior, Densuș, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Pestișu Mic, Rapoltu Mare, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Șoimuș, Teliucu Inferior, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara, Vețel, Vorța am reușit să aducem o noutate în județul nostru: Telemedicina- o ramură a medicinei atât de importantă în această perioadă complicată.
Prin activitatea desfășurată de către Asociația Savital Hunedoara, am devenit primul județ din țară unde activitatea de telemedicină se realizează la un nivel ridicat, în mod permanent, acolo unde este nevoie, cu aparatură performantă.
Peste 13.300 de persoane din județul Hunedoara au beneficiat de acest serviciu, în perioada mai 2021- și până în prezent și au putut să își monitorizeze, gratuit, starea de sănătate, printre care bătrâni sau persoane din zone izolate care nu văzuseră, de o viață, picior de medic.
Sunt 20 ani în care asistenții medicali și paramedicii, oameni cu suflet de aur, au salvat zeci de mii de vieți. În fiecare zi, în fiecare clipă. Au ajuns în locuri greu accesibile și au făcut imposibilul în lupta cu moartea. Mai mult, medici și paramedici Salvital, au participat ani la rând la Caravane medicale în sate izolate.
Promovarea sănătăţii este un termen care presupune o abordare multidimensională de îmbunătăţire a stării de sănătate, care include activităţi de educaţie, activităţi de promovare a unor schimbări comportamentale şi de stil de viaţă, politici şi măsuri legislative.
De aceea pe parcursul acestor 20 de ani de activitate, am susținut cursuri de prim ajutor, gratuit, pentru elevi si cadre didactice, pentru persoane fizice și juridice.